Martine volgde na haar bachelor in Nederland een master aan Coventry University in Engeland.
Als kind overlaadde ik mijn ouders met flyers van high schools. Het leek mij altijd al fantastisch om een tijdje lessen te volgen in het buitenland. Na mijn hbo-opleiding Fashion & Branding, aan het Amsterdam Fashion Institute, besloot ik: deze ver-van-mijn-bed-show moet maar eens realiteit worden. Maar hoe pak je zo’n grote stap aan?
Na vele beurzen, random aanmeldingsbrieven en research klopte ik aan bij KILROY. Ik had een lijstje met eisen waaraan mijn perfecte ervaring moest voldoen. Ik wilde:
1. Studeren in een Engelstalig land.
2. Niet te ver weg, zodat een permanente emigratie niet killing zou zijn voor mijn familiebanden.
3. Een journalistiek georiënteerde master doen gericht op digitale media.
4. Aan een internationale universiteit met een diversiteit aan culturen.
Coventry University
Ik ontdekte de studie Communication, Culture and Media met een specialisatie in Digital Media & Culture aan Coventry University. Een universiteit in het Engelse studentenstadje Coventry. Binnen een uur sta je in Londen en binnen twintig minuten in Birmingham. Het stadje kwam over als een fusie tussen Engelse (Tweede Wereldoorlog) geschiedenis en futuristische decoraties. De communicatie van de universiteit leek op een vrolijke Benetton reclame met guitig lachende culturele types en de opleiding was mij op het lijf geschreven. Perfect. Mijn bestemming was gevonden.
Multiculti vibe
Met een koffer vol kleding – mijn enige bezittingen – stond ik januari 2011 in Coventry. En nu? De lessen lieten nog een week op zich wachten en qua culturele uitspattingen en uitbundig vertier is dit stadje natuurlijk geen Londen. Maar de multiculti vibe klopte als een rode dubbeldekbus, de gebombardeerde kerk was adembenemend en de neonlichten gaven het geheel een surrealistisch gevoel. Zodra de lessen begonnen ontmoette ik binnen no time bijzondere mensen van over de hele wereld. Mijn vriendengroep bestond onder andere uit Rwandese, Oegandese, Nigeriaanse en Chinese jongeren.
Als een hongerige book-o-manic las ik alles wat los en vast zat. Daarnaast had ik genoeg tijd om mijn bucketlist aan filmklassiekers te kijken voor mijn filmvakken. Er is was een groots aanbod in verenigingen en clubjes. Ik werd lid van een radio/tv society en presenteerde in de kelder van de universiteit mijn eigen nachtelijke radioprogramma.
Stage in Engeland
In het weekend reisde ik van Dublin naar Birmingham en van Londen naar Edinburgh. In de vakanties liep ik stage als redacteur bij BBC Birmingham, Spectacle Productions Londen en Blakeway Productions Londen. In Engeland bieden veel bedrijven studenten de mogelijkheid om voor enkele weken stage te lopen. Ik maakte hier gulzig gebruik van.
Op kamers
Het eerste jaar woonde ik in een pittoresk studentenpand Lynden House in de poshy wijk Earlsdon. De keuken deelde ik met een Nigeriaanse man van middelbare leeftijd. Hij had een briefje van zijn vrouw uit Afrika meegekregen. Er stonden twee recepten op gekrabbeld. De sterkst geurende vissoep aller tijden en iets met rijst. Hij begreep nooit waarom ik geen kopje met hem mee at. Toch hadden we een leuke tijd vol bijzondere discussies over onze achtergrond. Ik vond dit een verrijking van mijn ervaring in het buitenland.
Na een jaar verhuisde ik samen met drie Franse meiden naar Hillfields. Dit is een beetje een obscure wijk. Ik raad toekomstige studenten aan hier niet ’s avonds – met een laptoptas/goude kettingen/je gepinde spaarrekening – rond te hangen. Mijn tijd hier was een culturele les over achterstallige Engelse arbeiderswijken. Na anderhalf jaar Coventry was ik zo ingeburgerd dat ik English breakfast maakte voor vrienden, iedereen aansprak met ’mate’ en tijdens mijn vakanties in Nederland schrok van het formaat bierglas dat in Hollandse cafe’s wordt geserveerd.
Studeren buitenland
Het leek mij een leuk idee om met aanwezige Nederlanders over onze ervaringen te spreken. Via KILROY kreeg ik de gegevens van Madeleine van der Bruggen. Vanaf het moment dat we met elkaar aan de koffie zaten, klikte het zo goed dat we elkaar veelvuldig zagen tijdens de rest van onze tijd in Coventry. Het was fijn om Hollandse grappen te tappen, cultuurschokken te bespreken en een maatje te hebben bij wie je in je eigen taal even kan spuien. Studeren in het buitenland gaat gepaard met eenzame momenten, taalbarrières en buiten je comfort zone treden. Maar het is een toevoeging aan je leven. Je leert ontzettend veel over de wereld en over jezelf.
Londen
Na mijn master ben ik naar Londen verhuisd. Daar heb ik een jaar als redacteur voor Sony Music Unlimited gewerkt. In de zomer van 2013 verhuisde ik terug naar Amsterdam. Ik werk nu als redacteur voor CJP en als freelancer voor mijn eigen copywriting/redactiebedrijfje The Story Bakery. Madeleine en ik zijn nog steeds mates en gaan geregeld samen voor een Sunday Roast naar een Engelse pub.