Je bekijkt nu Andere bekeken ook

Andere bekeken ook

Eén van de leuke dingen aan de coronapandemie, voor zover je dat mag zeggen, vond ik het kijkje dat ik via webcams kreeg in de woonkamers van mensen, bij wie ik normaal niet over de vloer kom, zoals collega’s, de baas, of mensen met wie ik workshops volg. Het viel me op dat velen ervoor kozen om zichzelf voor hun boekenkast te positioneren. Dat lijkt slim, want je komt belezen over, maar eigenlijk is het vrij onhandig. Een boekenkast geeft in één klap je hele ziel en zaligheid bloot. Persoonlijk vertrouw ik mijn ziel en zaligheid alleen toe aan de mensen die ik thuis uitnodig.  

Een boekenkast onthult je engheidsgradatie. Zo vind ik iemand die zijn of haar boeken op kleur sorteert vrij angstaanjagend, maar weer een stuk minder griezelig dan iemand die bijvoorbeeld lectuur heeft over hoe je kunt knutselen met je eigen DNA. Al vertrouw ik die mensen weer meer dan mensen die helemaal geen boeken hebben, want hoe kan dat? Of ze moeten verknocht zijn aan hun e-reader, of vaak naar de bieb gaan, maar als dat zo is, wil ik op z’n minst een rondslingerende boete zien.  

Aan mijn boekenkast kun je duidelijk de rit van mijn emotionele achtbaan des levens zien. Zo heb ik een zelfhulpafdeling met titels als Verslaafd aan de liefde en Het helen van relaties, uit de tijd dat ik vrijgezel was en me afvroeg waarom. Dat hoeft niemand te weten. Ik wilde ook een tijdje heel graag efficiënt en doelmatig zijn. Daarom heb ik heel veel te dikke, niet gelezen boeken over productiviteit. Ook dat houd ik liever voor mezelf. En dan heb ik nog een dikke rij paperbacks over gelijkheid tussen mannen, vrouwen en andere types, omdat ik sympathiseer met feministische stromingen. Die boeken staan keurig netjes naast mijn dieetboeken, omdat ik ondanks mijn feminisme nog steeds moeilijk in staat ben om mijn lichaam te accepteren zoals het is.  

In tijden van ‘wees loyaal, koop lokaal’ is het volgende een guilty pleasure, maar ik bestel boeken graag online. Juist tijdens de lockdown. Het leuke aan het online bestellen van boeken vind ik het deel op de bestelpagina met ‘anderen bekeken ook…’ Ik ben altijd nieuwsgierig naar wat dat dan is. Het mooiste vind ik een heel willekeurig voorwerp, zoals een gieter. Iemand die dat boek over vegetarisch koken heeft gekocht, dacht daarna: ik moet een gieter! Dat is nodig voor mijn zelfaangelegde moestuin.  

Toen ik de eerste keer naar het huis van mijn vriend ging, viel het mij op dat hij geen boekenkast had. In plaats daarvan was zijn hele huis een bibliotheek. Stapels boeken reikten tot aan het plafond. Ze lagen niet op kleur gesorteerd en ik zag zo gauw niets over het verknippen van DNA. Voor het eerst in mijn leven maakte ik me een beetje zorgen over de hoeveelheid boeken die iemand bezit. Ik las eens de bestseller van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Zij beweert dat je alleen boeken moet bewaren waar je gelukkig van wordt. De exemplaren waar je eigenlijk geen zin in hebt, kun je beter wegdoen. Je moet vooral niet denken: ik lees dat wel een keer als ik tijd heb. Als we iets hebben geleerd van het coronatijdperk, dan is het wel dat zelfs als alles in de wereld is gecanceld, je nog steeds geen tijd hebt voor boeken waar je geen zin in hebt.   

Nee, mij zie je tijdens een videocall niet snel voor mijn boekenkast zitten. Überhaupt niet voor een kast. Ik zit liever voor mijn zelfgeschilderde kale witte muur. En wie weet. Misschien krijgen mijn mede-videobellers, door het staren naar mijn achtergrond, tijdens hun volgende internetbestelling in beeld: anderen bekeken ook Flexa Muurverf Dubbel Dekkend Stralend Wit.  

Geef een antwoord