Je bekijkt nu Waarom Star Wars mij geen force kan schelen

Waarom Star Wars mij geen force kan schelen

Afgelopen week zag ik een YouTube-filmpje met Star Trek-fans die helemaal los gingen op de trailer van The Force Awakens. Oh, zei ik Trek? Ik bedoel natuurlijk Wars. Welkom in mijn wereld. Een live-verslag van een Star Wars-maagd die de trailer bekijkt. 

Trek en Wars dus. Het verschil is iets met een sprookje versus super-futurisme na een Wereldoorlog, heb ik me laten vertellen. Die trailer-kijkende fans zijn in ieder geval in touch met hun gevoel: huilen, schreeuwen en schelden. De songteksten van een BLØF-liedje zijn er niets bij. Mijn emoties tijdens het kijken zijn eerder vergelijkbaar met het gevoel dat ik heb als ik de wortel moet trekken van een algebrasom, met als uitkomst dat de aarde een driehoek is. 

‘Hoe kun je zo harteloos zijn?’, hoor ik je denken. Nou, beste lezer en hoogstwaarschijnlijk Star Wars-aanbidder (want damn, die zitten ineens overal); ik heb de films nog nooit gezien. Voor mij is Natalie Portman gewoon een boze zwaan in een tutu, geen prinses met van die knotten onder haar oren. Of was dat nou die andere chick? ‘Heb je ze echt niet gezien?’ Nope. Geen van drieën. Zessen, bedoel ik. Al hoor ik vaak dat alleen de eerste drie, die eigenlijk de laatste drie zijn (hoe verzin je het), de moeite waard zijn. Dus dat scheelt weer een paar essentiële uren van mijn leven die ik niet hoef te missen. 

Toch word ik als Star Wars-analfabeet constant geconfronteerd met personages uit de film. Zoals die dude met dat masker waarvan ik tot voor kort dacht dat hij Dark Veter heette. De fan-fictie en culturele verbaseringen zijn zichtbaar in alle lagen van de samenleving. Ik heb dan ook regelmatig onderstaande gezichtsexpressie als er weer eens een man met een masker voorbijkomt, die beweert dat hij iemands vader is. 

Om jou een kijkje te gunnen in het hoofd van iemand die NIETS weet over deze trilogieën, heb ik de trailer uitgeplozen en live getypt wat er in mijn hersens gebeurde. Ik voelde daarbij geen behoefte mijn hoofd te filmen, sorry. Welkom in de wereld van Star Wars-onwetendheid. 

Live-verslag van de Star Wars-trailer  

0.00 Zwart scherm. 

0.02 Groen scherm met witte letters. 

0.08 Ping. Een mummie die klaar lijkt voor een gemaskerd bal heeft een blauw lichtje op zijn oogmasker en klimt via een ruimteschip naar beneden. De voice-over vraagt ‘who are you’? Een meisjesstem zegt: ‘I am no one.’  Ik zie een woestijnlandschap, een gedaante met een stok en een ronddraaiende robotknikker. 

0.25 Er staat een roestige omgekeerde emmer in de woestijn. Een meisje kijkt alsof ze zich realiseert wat er nog allemaal op haar to-do list staat, terwijl ze aan iets technisch sleutelt. 

0.35 Een leger van witte robots. Wacht eens even… Volgens mij ken ik die! Ik heb vroeger een keer zo’n poppetje bij een Happy Meal gekregen. 

0.37 Een jongen zet een masker af en kijkt moeilijk. Hij zegt dat hij is opgegroeid om maar één ding te doen. Zo kan ik het ook. 

0.40 Een ontploffing, waarbij een bal met twee vliegers eraan als in een flipperkast de ruimte in wordt geschoten, richting een planeet. Nu staat diezelfde jongen – zonder wit pak – bezweet met een jasje in zijn hand in de woestijn. 

0.49 Spannend trommelgeroffel. De binnenkant van een ruimteschip is zichtbaar en het lijkt alsof het in een parkeergarage is, waarbij de achterlichten van een auto door het raam schijnen. Een boze stem zegt ‘nothing will stand in our way’. 

0.52 Een man met een agressieve uitstraling en lage stem zit verstopt achter zijn zwarte gasmasker. Ik ga ervan uit dat hij de Dark Vader is. Of was het nu Darth? De slechterik in ieder geval. Ik ken hem van tv. Al vind ik het niet echt een vaderfiguur. 

1.01 De Vader legt zijn hand op iemands hoofd, net zoals de paus graag doet. De aangeraakte man begint te schreeuwen. Ruimteschepen vliegen als in een videospelletje. Groene laserstralen. Vliegende televisieschotels. 

1.12 Het meisje uit het begin en de jongen met dat jasje staan naast elkaar en kijken (alweer) moeilijk. 

1.14 Een bekend gezicht. Indiana Jones, wat doe jij hier! Goh, wat is die oud geworden zeg. 

1.17 Vet mooie blauwe sterrenlucht. 

1.22 Een groepje gasten hangt ’s nachts  met hun zwarte pakken in de regen rond. Indiana heeft het over The Dark Side. Klinkt als iets waar de slechteriken achter zitten. Het lasergamen gaat door. Een man met een rode trui vind het een goed idee om daar een witte bodywarmer over te dragen. 

1.31 Ik dwaal af. Iets met de Jedi. Hey, in Zeewolde, (Flevoland; waar ik ben opgegroeid) is er toch een autobedrijf – dé specialist in verkoop, onderhoud, reparatie en leasing van alle automerken – dat ook Jedi heet? 

1.34 Een spectaculaire achtervolging van een hypermodern vliegtuig met rode laserstralen. 

1.37 Jongen en meisje hebben een geschrokken gezichtsuitdrukking. Rollende balrobot en jongen lopen richting een kasteel waar vlaggen hangen. 

1.42 Heb je dat verontrustende vaderfiguur weer met zijn rode breekstaaf. 

1.45 Meisje kijkt alsof ze rode peper in haar ogen heeft gesmeerd. De moeilijke jongen, Indiana Jones en een dude in apenpak. 

1.47 The Force roept blijkbaar iemand. 

1.49 Een wintersportgebied wordt omringd door de kruisvormige raketvliegtuigen en groene lasers. Het meisje laat zien dat ze haar tanden heeft gepoetst. Indiana Jones omhelst een oud vrouwtje. 

1.57 Moeilijke jongen heeft een blauwe breekstaaf en gaat de strijd aan met Rode Breekstaaf. 

2.00 Zwart beeld. Spannend muziekje. Voice-over zegt ‘just let it in’. Wat er opgenomen dient te worden, blijft voor mij een raadsel. 

2.04 Logo van Star Wars. 

Afgelopen! Maar, uh, er is toch ook altijd iets met een scherm vol letters die langzaam in 3D verdwijnen? Of stoppen ze dat als spoiler-alert niet in de trailer? 

Geef een antwoord